Viñales

30 kilometer ten noorden van Pinar del Río bereik je de adembenemende Viñales-vallei. Met zijn indrukwekkende landschap is het één van de mooiste gebieden in Cuba. De regio staat vooral bekend om zijn tabaksteelt, omdat hier de beroemde Cubaanse tabak groeit. Ook het gelijknamige dorp Viñales is hier te vinden. Met zijn lage houten huizen is het zeker een bezoek waard.
 

Viñales vallei

Het landschap van de vallei van Viñales wordt gekenmerkt door zijn rode aarde en de torenhoge, groen bedekte kegelvormige rotsen, de zogenaamde mogotes. Verspreid over de vallei vind je kleine, bedekt met palmbladen en droge schubben, huisje; de casas de tabaco. Op de velden wordt echter niet alleen tabak geteeld, ook rijst of groenten zijn hier te vinden. Dit unieke gebied werd uitgeroepen tot nationaal park in 2001.

Het dorp Viñales

In het midden van de vallei ligt het kleine dorpje Viñales met circa 16.000 inwoners. In het idyllische dorp met zijn lage, kleurrijke houten huizen, is het vrij rustig en ontspannen. In de hoofdstraat, Calle Salvador Cisneros, kun je een aantal bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Museo Adela Azcuy. In het voormalige huis van de onafhankelijkheidsstrijder Adela Azcuy vind je een borstbeeld van haar dat staat bij de ingang en kun je verschillende tentoonstellingen van historische en natuurlijke geschiedenis bewonderen.
 

Wandelingen

Er valt veel te ontdekken in de Viñales-vallei. Om te genieten van het prachtige landschap, is wandelen door de vallei erg populair. Deze wandelingen worden aangeboden door het locale VVV-kantoor, het Centro de Visitantes Parque Nacional Viñales. Paardrijden is ook een interessante manier om de vallei te verkennen. In elk geval worden rondleidingen aanbevolen, omdat de paden slecht zijn of niet zijn gemarkeerd. Als je liever ontspannen de omgeving bezoekt, kun je ook een bustocht door de vallei maken. De Viñales Bus Tour toont je binnen een uur de belangrijkste bezienswaardigheden van de vallei.

Cueva del Indio

De regio rond Viñales staat bekend om zijn vele grotten. Bijzonder is de Cueva del Indio op ongeveer zes kilometer ten noorden van Viñales ligt de in 1920 ontdekte grot. De eerste 300 meter van de grot kan te voet worden verkend en vervolgens kan er met de boot verder gevaren worden op een ondergrondse rivier.
 

Accommodatie

Er zijn slechts een paar hotels in de Vallei van Viñales, deze zijn snel volgeboekt. Daarom is het het beste om in een van de vele privé-pensions te verblijven, de zogenaamde casas Particulares. Daar kun je ook ontbijt en andere maaltijden bij boeken en deze zijn meestal beter dan in de restaurants die eigendom zijn van de staat.

Als je weinig tijd hebt, kun je ook een dagtocht vanuit Havana boeken via PLUS Travel Adventures.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.