Cuba reisadvies, tips & informatie
Voordat jouw droomvakantie op Cuba van start gaat, is het verstandig om je in te lezen in de bestemming. Om je daarbij te helpen, hebben we de belangrijkste informatie over Cuba voor je op een rij gezet. Ga goed voorbereid op vakantie, zodat je zorgeloos kunt reizen en kunt genieten van het Caribische eiland.
Naast meer reisinformatie over Cuba, vind je hier ook praktische informatie over het visum dat nodig is om naar Cuba te reizen en een reisverzekering met medische dekking. Daarnaast kun je meer lezen over de Cubaanse cultuur en bevolking. Algemene informatie over onze rondreizen en details over de accommodatie of moeilijkheidsgraad van de fietsreizen, vind je hier ook terug.
Heen- en terugreis
Voordat je naar Cuba kunt gaan, moet je enkele zaken op orde hebben. Je moet beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook heb je een Cuba visum nodig. Een toeristenkaart is gelijk aan een visum voor Cuba en is voor iedereen verplicht, ongeacht leeftijd. Bij aankomst in het land moet je deze bij inspectie kunnen aantonen. Verder moeten kinderen een eigen paspoort met foto hebben. Het is niet toegestaan om kinderen in het ouderlijk paspoort te registeren. Een visum voor Cuba (toeristenkaart) is geldig voor 30 dagen. Het is mogelijk om je visum ter plaatse te verlengen met 30 dagen. Bij aankomst op het vliegveld moet je, je visum voor Cuba laten stempelen. Het is aan te raden om in blokletters te schrijven en niets door te strepen. Hierdoor wordt je visum namelijk ongeldig verklaard.
Volg de volgende stappen bij het invullen van het visum:- Streep niets door - het doorstrepen van letters maakt je visum ongeldig.
- Laat de velden ENTRADA en SALIDA leeg! Deze lege velden worden ingevuld en gestempeld bij aankomst bij het vliegveld op Cuba.
- Schrijf bij het invullen van het visum alles in blokletters.
- Wil je een Cubaanse stempel in het paspoort, dan kun je deze aanvragen bij aankomst bij de douane.
Bij vertrek vanuit Cuba moet je je visum nogmaals laten zien. Deze wordt dan door de Cubaanse autoriteiten ingenomen.
Houd er rekening mee dat je je visum/toeristenkaart gereed hebt voor vertrek.
Exportregelgeving voor sigaren:
- Tot twintig losse sigaren - zonder betalingsbewijs
- Maximaal vijftig sigaren - in verzegelde en in originele verpakking
- Meer dan vijftig sigaren - met een originele factuur (met vermelding van de totale hoeveelheid tabak) die moet worden uitgegeven door officieel erkende winkels van de overheid. Het is ook noodzakelijk in deze gevallen dat de sigaren verzegeld en in originele verpakking zijn.
Verder zijn de volgende hoeveelheden toegestaan:
- 2 liter alcoholische dranken
- 500 gram koffie
- 200 sigaretten of 250 gram tabak
Meer informatie over de import naar Nederland is te vinden op de website van de Nederlandse douane.
De gezondheidszorg in Cuba is zeer goed ontwikkeld. Het eiland heeft een goed netwerk van EHBO posten die medische zorg gratis aanbieden. Dit heeft een positieve invloed gehad op de inwoners van Cuba.
Voor elke 1000 inwoners zijn er 175 doktoren beschikbaar, dit is twee keer zo hoog als in Duitsland. Vanwege de goede gezondheidszorg is de kindersterfte het laagste vergeleken met andere Zuid-Amerikaanse landen. De levensverwachting is net zo hoog als dat van in de westerse wereld.
Cuba is koploper op het gebied van biotechnologie; de overheid heeft veel geld geïnvesteerd in onderzoek naar biotechnologie en medicatie. Wetenschappers van Fidel Castro hebben een vaccinatie gevonden tegen hersenvliesontsteking en een nieuwe behandeling tegen kanker.
Cuba is één van de meest veilige landen in Latijns-Amerika en kent weinig criminaliteit. Echter, raden wij je altijd aan om voorzichtig te zijn met je spullen. Bewaar waardevolle spullen bijvoorbeeld in een kluisje in het hotel. Wandel 's avonds ook liever niet alleen door smalle donkere straten van Havana. Om diefstal te voorkomen, zou je bovendien aan een aantal dingen kunnen denken: draag je fotocamera bijvoorbeeld om je nek, je rugzak op de borst in plaats van op de rug en draag niet veel opzichtige sieraden. We adviseren ook om contant geld op verschillende plaatsen te bewaren. Wie zorgvuldig omgaat met zijn waardevolle spullen en enigzins waakaam is, hoeft zich geen zorgen te maken.
Landinformatie
Het matige subtropische Cubaanse klimaat is bij toeristen het gehele jaar door erg populair. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25°. Het weer varieert per seizoen.
De wintertijd in Cuba is van november tot april, wat gelijk het meest ideale reisseizoen is. Cuba heeft in de wintermaanden comfortabele temperaturen in vergelijking met de vochtige warme zomermaanden (mei tot oktober), waarbij de luchtvochtigheid kan oplopen tot 90-95%. Dit is ook de regentijd. Rond deze tijd kunnen er windsnelheden voorkomen van meer dan 200 km/h.
Het gehele jaar door komt de zon op om 6 uur in de ochtend en gaat onder rond 6 uur in de avond. De temperatuur neemt 's avonds flink af.
Cuba ligt ten westen van Europa en heeft een standaard tijdsverschil, het valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC -5 en tijdens de zomertijd in tijdzone UTC -4 (Universal Time Coordinated). Afhankelijk van de zomer- of wintertijd is het op Cuba 5 of 6 uur vroeger dan in Nederland.
De nationale munteenheid van Cuba is de Cuban Peso (= 100 Centavos). Er zijn bankbiljetten van 1, 3, 5, 10, 50 en 100 Pesos. Verder zijn er munten van 1, 5 en 10 Centavos alsook 1 en 3 Pesos munten.
Sinds 8 november 2004 is de US-dollar geen geldig betaalmiddel meer in Cuba. De munteenheid waarmee je kunt betalen is de Peso Convertible (CUC). De Peso Convertible had dezelfde waarde als de US-dollar, maar is nu geherwaardeerd met een stijging van 8% in vergelijking met de dollar.
De huidige wisselkoers is 1 Euro = 1,17 CUC (05.07.2018). Met het inwisselen van US-dollar naar CUC brengen de Cubaanse geldwisselkantoren 10% in rekening. Dit gaat niet op voor andere munteenheden. Je kunt geld wisselen (Euro, Pond of creditcard) bij geldwisselkantoren, banken of bij de receptie van het hotel.
De Peso Convertible (CUC) is een geldig betaalmiddel voor zowel inwoners als voor toeristen. In toeristische gebieden waar de Euro een geldig betaalmiddel was, is het nog steeds mogelijk om met de Euro te betalen (Varadero, Jardines del Rey en het Noordelijke strand gebied van Holguín).
De meest voorkomende internationale creditcards worden geaccepteerd in de toeristencentra als geldig betaalmiddel (met uitzondering van creditcards van de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor dochterondernemingen van Amerikaanse credit kaart bedrijven. Als alternatief of aanvullend is het ook mogelijk om met een Euro-traveller-cheque, (met uitzondering van creditcard bedrijven uit de Verenigde Staten) of cash in Euro’s te betalen.
Wissel alleen geld in bij de officiële geldwisselkantoren of bij je hotel (niet elk hotel beschikt over een geldwisselkantoor). Dit om jezelf te beschermen tegen oplichters en/of diefstallen.
Elektriciteit
Vooral in de oudere hotels op Cuba is de stroomspanning 110 Volt. Nieuwere hotels beschikken vaak ook over wisselstroom en een spanning van 220 Volt. Zorg ervoor dat je een wereldstekker meeneemt, aangezien deze lastig te verkrijgen zijn.
Water
In Cuba is er een algemeen tekort aan drinkwater. Houd er dus rekening mee dat drinkwater op Cuba schaars is en het beter is om er zorgvuldig mee om te gaan.
Post
Een brief of een postkaart versturen van Cuba naar Europa duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. Het versturen van pakketjes kan tot ongeveer 6 maanden duren. Stempels hiervoor zijn te verkrijgen bij de lokale postkantoren of bij de receptie van het hotel.
Postkaarten moeten bestempeld worden met 0,50 CUC en brieven moeten bestempeld worden met 0,75 CUC.
Telefoon
De internationale code voor Cuba is +53, voor Habana +53-7.
Over het algemeen zijn de voorzieningen op Cuba voor bellen naar het buitenland nog niet erg modern. Minder dan 5% van de Cubaanse bevolking is in het bezit van een vaste telefoonlijn. Je kunt vanuit het hotel bellen, echter is dit redelijk hoog geprijsd. Je kunt eventueel ook internationale telefoontjes ontvangen in je hotelkamer. Mobiel bellen of sms’en van Cuba naar Nederland kan, vraag je telefoonprovider naar de kosten. Het is ook mogelijk dagelijks of wekelijks een mobiele telefoon (prepaid) te huren bij het bedrijf Cubacel (www.cubacel.com).
NOODNUMMERS: politie 106, ambulance 104, brandweer 105
Internet
Cuba is lange tijd één van de meest afgezonderde landen geweest van de wereld. Slechts 5% van de Cubanen hebben toegang tot het internet. Het internet op Cuba kenmerkt zich door beperkte verbinding, censuur en hoge kosten. Er zijn cafés en hotels die het gebruik van een computer/internet tegen hoge kosten aanbieden.
Als er al een internetverbinding is, dan is het internet erg traag en kun je weinig online doen. In 2015, heeft de Cubaanse regering de eerste openbare WiFi hotspots geopend op 35 openbare plekken. Ook zijn de prijzen gereduceerd en de snelheid van het internet verhoogd in cybercafés die door de staat gerund worden.
Nederlandse ambassade in Havana
Adres: Ave. 7ma. #2007
esq. 22 Miramar
Havana
Telefoon: +5372042511 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
E-mail: hav @minbuza .nl
Fax: +5372042511
Openingstijden: maandag tot en met donderdag: 8.oo – 16.30 uur
vrijdag: 8.00 – 13.30 uur
Consulaire afdeling
Openingstijden: maandag, dinsdag, en donderdag: 8.30 – 12.00 uur (alléén op afspraak).
Bevolking & Cultuur
Cuba is niet alleen het grootste Caribische eiland, maar ook het meest bevolkt. Ondanks de 11 miljoen inwoners is de bevolkingsdichtheid vergeleken met andere Caribische landen relatief laag. Bijna een kwart van de bevolking woont in de hoofdstad Havana.
Cuba is verdeeld in 15 provincies: Pinar del Rio, Artemisa, La Habana, Mayabeque, Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Sancti Spiritus, Ciego de Avila, Camaguey, Las Tunas, Holguin, Granma, Santiago de Cuba, Guantanamo en een speciale gemeente, Isla de la Juventud (municipio especial). In de eerste eeuw van de kolonisatie is de inheemse bevolking bijna helemaal verdwenen. Later kwamen de Spaanse en Afrikaanse culturen naar het eiland.
De officiële taal in Cuba is Spaans. Het Cubaanse Spaans is een melodieuze taal. In de grote steden en vakantiegebieden wordt er ook Engels gesproken.
Door goede scholing is het analfabetisme erg laag vergeleken met andere Zuid-Amerikaanse landen. Veel mensen uit verschillende landen studeren in Cuba.
De meeste toeristen komen aan op een van de internationale vliegvelden Varadero, Havana, Cayo Coco of Holguín. Families en groepen worden verzocht een private privé transfer naar hun hotel te nemen. Speciale taxi's worden aangegeven door een “T”. Als er geen geldmeter aanwezig is, spreek dan van te voren een prijs af. Gedeelde taxi's (colectivos) zijn goedkoper dan de gewone standaard taxi's, maar moeilijker te krijgen. De fiets taxi's (Coco Taxis) zijn aan te raden voor korte afstanden. In het oude gedeelte van de stad Havana is een koetsrit aan te raden. De meeste koetsen vertrekken voor de Capitolio.
De hoofdwegen in Cuba zijn over het algemeen in goede staat. Neem altijd een goede wegenkaart van Cuba mee, omdat de routes niet altijd duidelijk worden aangegeven. We adviseren om ‘s avonds geen auto te rijden. Er is weinig straatverlichting en er kunnen dieren op de weg zijn. Pas je snelheid aan de bestaande situatie aan.
Muziek en dans spelen een belangrijke rol in het sociale leven in Cuba. Vele grote dansers hebben een achtergrond op de Caribische eilanden en leven volgens deze cultuur. Bepaalde dansen en ritmes vinden hun oorsprong bij de Afrikaanse slaven, hun rituelen, muziek en instrumenten. Enkele namen en muziekstijlen zijn Son Cubano, Bolero, Rumba, Mambo, Cha Cha Cha en natuurlijk de Salsa. Literatuur speelt een grote rol in de Cubaanse cultuur en geeft inzicht in de Cubaanse mentaliteit. Niet alleen voor de schrijvers en dichters, maar ook voor de gehele Cubaanse samenleving.
Elke week wordt er een bijeenkomst gehouden in één van de cultuurhuizen waar literatuurfans vanuit verschillende beroepsgroepen samenkomen. Tijdens deze bijeenkomsten worden er nieuwe gedichten en boeken voorgelezen. De meest populaire schrijver in Cuba is Ernest Hemingway, een Amerikaan uit de Verenigde Staten die meer dan 20 jaar in Cuba heeft gewoond.
Het land biedt verschillende culturele activiteiten aan zoals het balletfestival en het Zuid-Amerikaanse Muziek- en Filmfestival. In december vindt in Havana het “Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano” plaats. Dit is het belangrijkste filmfestival in Zuid-Amerika, met sterren van over de hele wereld en natuurlijk Hollywood.
In februari wordt in Cuba carnaval gevierd. Elke 4 jaar kiest de ‘Association of Slaves’ (de zo genoemde Cabildos) een koning en wordt er feest gevierd met kleurrijke kostuums, trommels en dansen. De organisators hebben de groep “comparsas” opgericht. Deze vieringen zijn anders dan die in de westerse wereld. In de 19de eeuw begonnen de westerlingen hun opmars, gesponsord door grote bedrijven. Door conflicten tussen de groepen werden festivals van niet westerlingen verboden. Na de revolutie in 1969 is de carnavalsviering verplaatst naar de maand juli, dit is gedaan om de suikerrietoogst te beschermen. Nadat carnaval compleet verboden werd, is het in 1996 weer hersteld voor het toerisme. In 1999 is de datum weer teruggezet naar februari.
In de Cubaanse grondwet staat vrijheid van religie vastgesteld en er is een scheiding tussen staat en kerk. De meerderheid van de Cubanen behoort tot het rooms-catholieke geloof, maar er zijn ook Cubanen die tot de Afro-Cubaanse religies behoren.
Cuba is met een lengte van 1,250 kilometer en een breedte van 160 kilometer in het oosten en 30 kilometer in het westen het grootste eiland in de Caribische Oceaan. Beroemd onder de naam “Pearl of the Antilles”. In het westen ligt Cuba bij Yucatan, in het noorden bij Florida, in het oosten bij de Bahamas en in het zuiden bij Jamaica. Op een oppervlakte van 110,922 km² vind een uitgebreide variatie aan landschappen. De 7000 kilometer lange kustlijn biedt mooie stranden, palmbomen en een warme Caribische temperatuur. De koloniale steden in Cuba zijn ideaal om doorheen te wandelen en souvenirs te kopen.
Het eiland is een natuurlijk paradijs. Er zijn meer dan 8000 plantensoorten en vele diersoorten te vinden. De onderwaterwereld op het eiland is verbazingwekkend. Met meer dan 900 verschillende soorten vissen is een duikexcursie zeker de moeite waard. Hier komt nog bij dat op Cuba 350 verschillende vogels, 185 verschillende vlinders en meer dan 1000 soorten insecten zijn. In het zuiden van Cuba hebben watervogels zich gevestigd in het mangrove bos, terwijl je in het noorden van het eiland flamingo's vindt. Ongeveer 25% van het eiland bestaat uit mahonie- en dennenbossen. Tabak en suikerrietplantages beslaan het overgrote deel van het eiland. De meest populaire boom van het eiland is de palmboom. De bergen in het oosten van het eiland bestaan uit leisteen en krijt terwijl, de bergen in het westen weer bestaan uit krijt en kalksteen. Over de jaren heen zijn er in de bergen grotten ontstaan die erg populair zijn bij toeristen. Rondom Havana en Varadero vind je veel zandstranden.
De belangrijkste inkomstenbron is toerisme. Andere inkomsten bronnen zijn, suiker, tabak, nikkel, rum, koffie en de farmaceutische industrie alsook biotechnologie.
Na de revolutie is 90% van de industrie en 70% van de agricultuur genationaliseerd. De voormalige Oostblok staten hebben ervoor gezorgd dat de Cubaanse economie zich heeft ontwikkelt, waarna mechanisatie volgde. De val van voormalige Oostblok staten heeft ervoor gezorgd dat Cuba in een economische crisis belandde. In 1993 was het deels toegestaan voor particuliere bedrijven om Amerikaanse dollars te bezitten. De situatie is sindsdien onveranderd.
De gezondheidszorg in Cuba is zeer goed ontwikkeld. Het eiland heeft een goed netwerk van EHBO posten die medische zorg gratis aanbieden. Dit heeft een positieve invloed gehad op de inwoners van Cuba.
Voor elke 1000 inwoners zijn er 175 doktoren beschikbaar, dit is twee keer zo hoog als in Duitsland. Vanwege de goede gezondheidszorg is de kindersterfte het laagste vergeleken met andere Zuid-Amerikaanse landen. De levensverwachting is net zo hoog als dat van in de westerse wereld.
Cuba is koploper op het gebied van biotechnologie; de overheid heeft veel geld geïnvesteerd in onderzoek naar biotechnologie en medicatie. Wetenschappers van Fidel Castro hebben een vaccinatie gevonden tegen hersenvliesontsteking en een nieuwe behandeling tegen kanker.
Cuba heeft een erg goed lopend (gratis) onderwijssysteem. De staat ondersteunt de maatschappij en betaalt voor studiemateriaal. Kinderen zijn verplicht om naar school te gaan tot en met de tweede klas van de middelbare school (segunda enseñanza).
Alle kinderen zijn verplicht een schooluniform te dragen, zodat het verschil tussen arm en rijk niet te zien is. Hoe lang de kwaliteit behouden kan blijven is onbekend.
Doordat het salaris voor leraren zo laag is, proberen zij ander werk te vinden om meer geld te verdienen. Sinds 1961 is het analfabetisme gedaald van 24% naar 22%. Overal op het eiland heeft Fidel Castro cultuur centra gebouwd “Casas de la Cultura” voor cultuur en kunst, deze zijn erg populair bij de gemeenschap.
De meeste banken zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13.30 uur tot 15:00 uur. Op zaterdag zijn ze van 08:30 uur tot 10:30 uur geopend.
Geldwisselkantoren zijn meestal elke dag van de week geopend (ook in de weekenden) van 10:00 uur tot 21:00 uur. Toeristenwinkels zijn doordeweeks van 09:00 uur tot 18:00 uur geopend. Op zondag zijn ze van 09:00 uur tot 13.00 uur geopend.
Een casa particular op Cuba is een privéaccommodatie, vergelijkbaar met een pension. Je huurt op deze manier een kamer bij Cubanen thuis. De meeste kamers liggen in hetzelfde huis als de accommodatie van de verhuurder. Zo krijgen de gasten een zeer goed inzicht in het dagelijkse leven van de gastvrije Cubanen. Bij ons boek je het verblijf op basis van logies en ter plaatse kan in overleg besproken worden om half- of volpension bij te boeken. We raden het aan om een typische Cubaanse maaltijd te proberen.
De kameruitrusting voldoet aan toeristische standaarden en is van goede kwaliteit. Over het algemeen zijn er 2-3 persoonskamers per casa particular. Deze zijn uitgerust met een tweepersoonsbed of 2 éénpersoonsbedden, een eigen badkamer en een kledingkast. Faciliteiten zoals airconditioning, ventilator of TV zijn normaal gesproken aanwezig, maar het kan verschillen per kamer.
Bij PLUS Travel Adventures kun je verblijven in een casa particular in de volgende plaatsen:
Havana - Viñales - Soroa - Cienfuegos - Santa Clara - Trinidad
Playa Larga - Camagüey - Bayamo - Holguín - Santiago de Cuba - Baracoa