Muziek en Dans

Geschiedenis

Het begon allemaal met 'Areita' dat was de muziekstijl van de Indiaanse Amerikanen in Cuba. Er is weinig bekend over de cultuur van de Taínos, omdat niemand de Spaanse verovering heeft overleefd. De Spaanse cultuur en muziek vermengden zich toen met Afrikaanse geluiden. De Afrikaanse slaven, gebruikt als vervangers voor de Indianen op de suikerrietvelden, brachten hun Congos mee en gaven de Spaanse muziek een sneller ritme. Later volgden Franse, Amerikaanse en Jamaicaanse invloeden.

Buena Vista Social Club

De Duitse regisseur Wilhelm Ernst (Wim) Wenders zorgde er in 1999 voor dat de Cubaanse muziek wereldwijd bekend werd met zijn documentaire 'Buena Vista Social Club'. Tot op de dag van vandaag adverteren veel reisorganisaties met een concertbezoek aan de Buena Vista Social Club. Wat velen niet weten is dat de oorspronkelijke groepering niet meer bestaat. Veel van de bandleden zijn allang overleden. Omara Portuondo, die zong met Ibrahim Ferrer in een duet, is er nog steeds. Evenals de trompettist Eliades Ochoa, die wereldwijd bekend werd door de opname van Buena Vista Social Club. De klanken van deze Cubaanse klassiekers zijn nog steeds te horen in Cuba. 

De Cubaanse stijl

De Cubaanse jeugd geeft de voorkeur aan reggaeton, ook wel Cubaton genoemd; een mengeling van reggae, hiphop, merengue, techno en Latijns-Amerikaanse muziek. Cubanen dansen op Cubaanse muziek. In de disco's, op feestjes en op straat. Cubaanse muziek en dans is ook populair bij buitenlanders, danslessen in Cuba zijn erg  populair. Het is echter moeilijk voor toeristen om de Cubaanse stijl te leren. Alle Cubanen groeien op met muziek en dans, ze hebben het ritme in hun bloed. Bovendien hebben de Cubanen voldoende tijd en motivatie om te oefenen. Dat is de reden waarom de buitenlanders meteen worden herkend in de relevante Cubaanse disco's, door de Cubanen ook wel spottend genoemd "El autómata" (de robot) vanwege de ongemakkelijke bewegingen. Toch is het nachtleven in Cuba absoluut één van de hoogtepunten van elke reis naar Cuba. Zelfs in de kleinere provinciesteden zijn er concerten en zijn disco's geopend gedurende de week. Klassiekers in Havana zijn het 'Casa del la música' in Miramar en Centro Habana. Actuele tips over het nachtleven zijn te vinden op de website: http://www.lahabana.com/index.php

 

Klassieke muziek

Klassieke muziek is ook erg populair in Cuba. In Havana worden regelmatig opera's uitgevoerd in het "Gran Teatro". Het is het oudste theater in Latijns-Amerika. Het Cubaanse Nationale Ballet speelt hier graag, en Europese klassiekers zoals Beethoven en Wagner staan ook op het programma. Voor Cubanen is de invoer het equivalent van slechts enkele centen, maar toeristen moeten 24 keer betalen in vreemde valuta. Nog steeds een bezoek waard, in vergelijking met concerten in Europa zijn de inzendingen nog steeds goedkoop. Het theater zelf is een juweel binnen en buiten. Het neo-barokke prachtige gebouw in het midden van de oude binnenstad van Havana uit 1838 en is het oudste nog in gebruik zijnde theater in Latijns-Amerika. Verder, in het westen van de hoofdstad, het Dansmuseum (Danza), ligt de nadruk op ballet.

Voor toeristen

maar de echte hoofdstad van muziek en dans genaamd Santiago de Cuba - de invloeden van de Afrikaanse muziek is hier groter dan in de rest van het land.

Kortom, na de revolutie heeft de Cubaanse regering geprobeerd om cultuur en muziek te ondersteunen. In bijna alle grote steden zijn er muzieklocaties (Casa de la Trova), die ook open zijn voor toeristen. Anders dan de rest van de bevolking, kunnen Cubaanse musici hun werk thuis en in het buitenland op de markt brengen.

Als toerist, moet je weten over het feit dat muziek, feest en vreugde van het leven te behoren tot de Cubaanse dagelijks leven. Er is geen vertaling voor het woord "geluidsoverlast" in Cuba.

Overigens heeft PLUS Travel Adventures naast de taalschool ook een eigen dans- en drumschool. Het repertoire van onze dansdocenten is uitgebreid. Verbeter je stijl of leer de eerste stappen - in een groep of in privélessen.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Highlights in de omgeving die je niet mag missen