Onze top 10 droomstranden in Cuba

De betoverende stranden van het Caribische eiland Cuba hebben veel gemeen, maar hier en daar zijn er ook verschillen. Het ene strand is meer geschikt voor lange romantische wandelingen terwijl het andere strand geschikt is voor een perfecte duik- of surfervaring of voor een familievakantie.

Om te weten wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan Cuba en wat precies overeenkomt met jouw wensen voor een perfecte Cuba-vakantie, hebben wij voor jou de mooiste stranden van Cuba onder elkaar gezet. En hier zijn ze dan, onze persoonlijke top 10!

1. Cayo Jutías

Cayo Jutías ligt in de provincie 'Pinar del Rio' gelegen in het noordwesten van Cuba en is gezegend met vele eilanden en een overvloedige kustlijn. Het gebied is dunbevolkt en ver van alles. Op Cayo Jutías zijn slechts een paar vissers, een klein restaurant en een oude vuurtoren (gebouwd in 1902). Anderszins: geen hotel, geen dorp en waarschijnlijk geen andere toeristen. Het kan niet meer afgezonderd zijn, wie hier geen vrede vindt, zal het nergens vinden.
Tip: neem muggenspray mee!

2. Varadero

De Canadezen waren de pioniers van het all-inclusive toerisme op Cuba. In 1990 opende Fidel Castro het eerste all Inclusive hotel, dat tevens het eerste joint-venture project met de westerse wereld was. Tegenwoordig zijn er meer dan 60 hotels en op twee na zijn dit uitzonderingen. De duurste hotels in Cuba zijn te vinden in het oostelijke deel van Varadero - met alle denkbare luxe. – Luxe op Cuba!

3. Santa Lucia

Windsnelheid 5-6 en ondiep water. Het is absoluut een van de beste plaatsen om te kitesurfen in Cuba. Momenteel een insider tip in de toekomst zal het echter een Eldorado voor surfers zijn. Santa Lucia is ook een van de topbestemmingen voor duiken. In het water vind je stierhaaien en roggen. Maar ook zonder watersportambities is Santa Lucia het waard om te bezoeken. In tegenstelling tot bijna alle grote stranden van Cuba, is Santa Lucia een klein Cubaans dorp, met toeristen die niet geïsoleerd zijn in de all-inclusive hotels, maar zich juist in het midden van dit alles begeven.
Tip: Elke zaterdag is er een groot strandfeest , het beroemde "witte feest".

4. Cayo Coco

Het gebied rond Cayo Coco was de favoriete visbestemming van Hemingway tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar verluidt patrouilleerde hij er 's nachts vaak dronken, met zijn jacht "Pilar", om Duitse onderzeeërs op te sporen maar vaak zonder succes. Geen wonder! Op dat moment was daar geen infrastructuur. Zelfs vandaag de dag zijn er alleen all-inclusive hotels, eindeloze mangrovebossen en ongerepte zandstranden. Zelfs het zoete water komt van het vasteland. Het wordt in de zwembaden van het hotel gepompt via een enorme pijpleiding die onder de 70 kilometer lange verhoogde weg loopt. In tegenstelling tot hun naam, zijn er slechts een paar kokospalmen op het eiland. Vis maakt traditioneel geen deel uit van het favoriete voedsel van de Cubanen, de visstand is rijk en de zee rond Cayo Coco daarom zeer geschikt om te snorkelen.
Tip: neem snorkeluitrusting mee.

5. Playa Maguana

Of je nu uit Holguín komt of uit Baracoa, de weg naar het strand is in een zeer slechte staat. Er is echter geen alternatief voor de route wanneer je dit schilderachtige, interessante en zeer typische deel van Cuba wilt leren kennen, ver weg van de toeristische plaatsen. Playa Maguana ligt midden in het Nationaal Park Humboldt en is ideaal om te ontspannen.
Tip: maak kleinere wandelingen in de omgeving

6. Playa Girón

Beter bekend als de "Bay of Pigs". Het décor van de mislukte Amerikaanse invasie in 1961. Playa Girón ligt in het Nationaal Park Zapata en biedt een leefgebied voor talloze dier- en plantensoorten. Vlakbij het hotel met dezelfde naam (gebouwd in Amerikaanse motelstijl uit 1950), vind je Museum Girón met onder andere de rubberlaarzen van Fidel Castro en andere voorwerpen uit deze strijd.
Tip: een bezoek aan de "Caleta Buena", een baai op 8 km afstand van Hotel Girón. Er is een gratis pendeldienst vanaf het hotel.

7. Guardalavaca

Uit het Spaans: 'Watch the cow'. In tegenstelling tot Varadero, ligt deze all-inclusive strandbestemming in een veel landelijkere omgeving. De hotels hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar ook privé-accommodaties kunnen hier worden geboekt. Zelfs het achterland heeft veel meer te bieden dan de grote broer Varadero. Een bezoek aan de nabijgelegen Indiase begraafplaats 'Chorro de Maita' wordt sterk aanbevolen. Het is de grootste Spaanse begraafplaats in het Caribisch gebied. Het replica-indianendorp 'Aldea Taina' is echter meer geschikt voor lessen in Cubaanse klassen dan voor Europese toeristen.
Tip: bezoek aan het dolfinarium van Guardalavaca

8. Cayo Levisa

Samen met "Villa las Brujas" op Cayo Santa Maria is dit de enige manier om de nacht door te brengen op een Cubaans eiland - weg van het hoofdeiland - zonder all inclusive hotels.  Er zijn geen wegen op het eiland en alleen het hotel met dezelfde naam. Er zijn amper golvenm, het strand is erg ondiep en hierdoor zeer geschikt voor kinderen.
Tip: de perfecte plek voor een familievakantie

9. Maria la Gorda

Vertaald uit het Spaans; de dikke Maria. Naar verluidt is het strand vernoemd naar een prostituee die hier haar werk deed. Of dit waar is, wie weet! Maria la Gorda ligt op het meest westelijke puntje van Cuba en afgezien van het hotel met dezelfde naam is er geen infrastructuur. De reden om het strand te bezoeken is dat het de beste duiklocatie is in Cuba en één van de langste koraalriffen ter wereld.
Tip: nummer 1 voor duikers

 

10. Cayo Largo

Als all-inclusive - maar dan goed! Er is niets anders behalve zon, zee en strand. Maar dan wel het allerbeste.
De prachtige stranden, het zeer stabiele weer en zeer goede duikplekken. Dit eiland heeft niets te maken met het Cubaanse leven - maar het is niet noodzakelijk voor strandvakanties.
Tip: nummer 1 om te ontspannen

Meer informatie over het land, de mensen en reizen in Cuba vind je hier.