Soroa

Het verlaten van de met twee miljoen inwoners tellende metropool Havana doe je via de snelweg in de richting van Pinar del Rio. Groene heuvels zijn snel zichtbaar aan de horizon en aan de voet van de Sierra del Rosario wordt het steeds landelijker.
En dan wacht een klein, onopvallend klein stadje met een ongelooflijke bloemenpracht erop om ontdekt te worden. Het dankt zijn naam aan de Franse koffieplantage-eigenaar Ignacio Soreaux, die in 1791 voor de slavenopstand in Haïti naar Cuba was gevlucht en hier de basis legde voor een bloeiende koffieregio. Ondanks dat de gebouwen en plantages niet meer ingebruik zijn, kun je de overblijfselen van de plantages en ruïnes in het gebied nog bezichtigen.

Orchideeëtuin

De Spaanse dichter en advocaat Tomas Felipe Camacho vormde ter ere van zijn dochter, een bloemliefhebber die op jonge leeftijd stierf, een enorme orchideeëntuin. Hij breidde zijn plantvoorraad uit, met sommige soorten die afkomstig waren van over de hele wereld. Vanwege de pracht van de 6000 soorten planten wordt Soroa tegenwoordig ook wel "Rainbow Cubas" genoemd. Vooral de verscheidenheid aan orchideeën maakt de tuin van 3,5 hectare de op één na grootste orchideeëntuin ter wereld. Er groeien tropische bomen, zoals de koninklijke palm en de kanonskogelboom, exotische bloemen, zoals bromelia en de nationale bloem Mariposa, evenals ongeveer 700 verschillende orchideeënsoorten, waarvan er bijna één derde alleen in Cuba te vinden is. Met een beetje geluk zie je ook de nationale vogel, de toccoro, een kleine kolibrie door de plantenwereld ravotten. Tussen november en april staan de meeste planten in Orquideario in bloei, dit is de beste tijd om dit tropische paradijs te bezoeken.

El Salto

Vlakbij de orchideeëntuin ligt de waterval El Salto, die bijna 30 meter de diepte instroomt. Het heeft zijn oorsprong in de Río Manantiales. Een smalle en steile trap leidt naar de vallei, waar het water zich verzamelt in een rotsachtig bassin. Het koele en kristalheldere water aan de voet van de watervallen is heerlijk verfrissend. Zelfs voor de Cubanen is het natuurlijke zwembad een populaire badplaats.

Verdere bezienswaardigheden

Boven de orchideeëntuin ligt het Castillo de las Nubes (wolkenkasteel), dat een uniek uitzicht biedt over de lager gelegen kustvlakte. Het kasteel werd in 1940 gebouwd door een rijke grondbezitter van natuursteen.

Degenen die de reis naar Soroa maken, kunnen ontspannen aan de voet van de heuvel in een klein zwembad met zwavelhoudende baden de 'Baños Romanos'. Hier worden massages en modderpakkingen aangeboden.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen