Trinidad

Het is slechts 330 km van Havana naar Trinidad via de goed ontwikkelde A1 snelweg. De stad behoort tot de zogenaamde gouden toeristische driehoek Havana - Trinidad - Varadero. Veel korte trips nemen deze route en daarom is Trinidad populair bij toeristen.

Geschiedenis

Trinidad is gesticht door de Spaanse veroveraar Diego Velázquez in 1514 en is de op twee na oudste nederzetting van het land (na Baracoa en Santiago de Cuba). De inheemse bevolking van Cuba de zogenaamde Taíno-indianen waren na de aankomst van de Spanjaarden in een mum van tijd volledig uitgeroeid. De belangrijkste redenen waren de komst van ziekten en de harde slavenarbeid. Daarna begonnen de Spanjaarden hun arbeidersslaven uit Afrika te importeren, omdat de suikeroogst op dat moment zeer arbeidsintensief was. Zelfs met deze slaven leidde het harde werk op de suikerrietvelden van de Spaanse koloniale heersers en de slechte levensomstandigheden tot een hoog sterftecijfer. Trinidad was het belangrijkste teeltgebied voor suiker. Een getuigenis van deze tijd is de 'Torre de Manacas-Iznaga' (slaventoren) in de vallei van de suikerfabrieken. De Spanjaarden gebruikten de toren om toezicht te houden op hun slaven. Ondanks het roemloze verleden, is er nog steeds een goed zicht op de hele vallei vanaf de toren. Toen de suikerprijzen wereldwijd in 1880 sterk kelderden, stortte de suikerindustrie in Trinidad in.

Tot de 20e eeuw was de stad in diepe slaap, maar toen opende Cuba zich begin jaren negentig voor het toerisme. Dankzij de Unesco-Werelderfgoedstatus is Trinidad één van de best bewaarde koloniale steden in de wereld. Vooral de fel gekleurde huizen geven een schitterend beeld als je door het historisch centrum loopt. De beklinkerde, autovrije straten in het centrum geven je, nog meer dan de rest van Cuba, het idee dat je in het verleden terecht bent gekomen.

 

Accommodatie

Met het boetiekhotel Iberostar Trinidad heeft de stad het beste koloniale hotel in Cuba, helaas beschikt het slechts over 40 kamers en is het vaak volgeboekt. Over het algemeen zijn de overnachtingsmogelijkheden in Trinidad een uitdaging. Hotels zijn regelmatig volgeboekt en met name tussen november en april is het erg moeilijk om een kamer te krijgen. Gelukkig zijn er veel goede casas particulares in Trinidad. Dit zijn privé-accommodaties waar de toerist woont in het huis van zijn Cubaanse gastheer/-vrouw.  Door de suikeroogst, de smokkel en de slavenhandel bouwde Trinidad een aanzienlijke rijkdom in de 18e en 19e eeuw. De paleizen van de suikerbaronnen staan er nog steeds. Koloniale stijl, mahonie, marmer, vier meter hoge plafonds, grote patio's, antiek meubilair met een beetje geluk vind je een Casa Particular dat aan deze beschrijving voldoet.

 

Vrije tijd

Op ongeveer 15 kilometer van het centrum ligt het stadsstrand 'Playa Ancon'; cultuur- en strandvakanties kunnen dus perfect met elkaar verbonden worden. Verder ligt de Sierra Escambray in de directe omgeving. Dit gebergte biedt uitstekende wandelmogelijkheden.

Tip: een bezoek aan de grotdisco 'Las Cuevas' in de buurt van het hotel met dezelfde naam. Zoals in bijna alle nachtclubs op Cuba, heeft een bezoek vóór middernacht weinig zin.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen