Laguna del Tesoro

Laguna del Tesoro, vertaald 'het schattenmeer', is gelegen in het nationale park Montemar op het schiereiland Zapata, ongeveer 200 kilometer ten oosten van Havana. Het meertje bezit volgens de legende een gouden schat. Naar verluidt hadden de Indianen daar zakken goud laten zinken, zodat ze niet in handen kwamen van de goudzoekende Spaanse bezetters. Maar tot nu toe is er nog niets van de schat gevonden.

Aldea Taína

In het midden van het meer ligt het herbouwde dorp van de Taíno-indianen, dat vanuit La Boca te bereiken is met speedboten door mangroven, bamboe en riet. De boottocht duurt ongeveer een half uur en je moet voldoende insectenspray meenemen. Tijdens een rondleiding op het complex wordt het leven van de Taíno-indianen afgebeeld door middle van 25 Indiase tempels en hun nagebouwde hutten. Een volk dat ooit leefde van de jacht, visserij en landbouw in Cuba. Als je er wilt overnachten, kun je één van de bungalows met airconditioning huren in Hotel Villa Guama. Dit hotel ligt op het Treasure Island en is gebouwd in de stijl van Taíno-indianen op palen boven het water.

Attracties op het Zapata schiereiland

Het Zapata schiereiland is erg beroemd en ook verantwoordelijk voor een groot krokodil kweekcentrum. Het is de grootste in zijn soort in Cuba en vermoedelijk de tweede grootste in de wereld.

Duizenden hagedissen leven in verschillende zwembaden, gescheiden door grootte, type en leeftijd. Eerst en vooral werd het station opgericht om de bedreigde soorten die in Cuba krokodillen te beschermen. Fidel Castro ging zitten, niet alleen voor een beter onderwijs en de gezondheidszorg, maar ook de bescherming van deze soort, waarna het kweekcentrum werd geopend in de 1962e Op een rondleiding leert u over de levenscyclus van krokodillen en hun houding.

Je vindt er veel ornithologen die komen voor de trekvogels te aanschouwen, met name tussen november en maart. Het gebied huisvest meer dan 150 soorten vogels, dat is 87% van alle soorten in Cuba.

De onderwaterwereld van Zapata biedt voor duikers vele mogelijkheden. Je kunt direct starten vanaf de kust, dus een boot heb je niet nodig. De belangrijkste attractie onder water; de volwassen zeekoeien tot 600 kilo en 4 meter lang.

Ten slotte is het gebied ook historisch interessant, in 1961 vanwege de invasie in de Varkensbaai van de Amerikanen. Het museum in "Playa Giron", aan de zuidkant van het schiereiland, toont voorwerpen uit de strijd met onder anderen tanks, vliegtuigen en zelfs de laarzen van Fidel Castro.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen