Cienfuegos

Cienfuegos betekent letterlijk 'honderd vuren', maar de stad zelf wordt ook 'Parel van het Zuiden' genoemd en deze naam past veel beter. Cienfuegos heeft 105.000 inwoners en werd in 1819 gesticht door een Fransman. De Franse invloed is duidelijk zichtbaar; er is een triomfboog, veel parken en de straten zijn, net als in Parijs, gerangschikt in een dambordpatroon. Over het algemeen ziet Cienfuegos er erg Europees uit voor de bezoeker en helemaal niet zoals men een Caribische eilandstad voorstelt. De afstand tot de hoofdstad is slechts 240 km en 90% van deze route is via de goed ontwikkelde snelweg A1.

Op straat vindt het authentieke leven van een Cubaanse provinciale hoofdstad plaats, voor sommigen een welkome afwisseling vooral als je bijvoorbeeld eerder in de uitbundige en levendige plaats Trinidad was.Attracties

Zoals bijna alle Cubaanse havensteden heeft Cienfuegos een fort (Castillo de Jagua), dat vroeger werd gebruikt voor de beschermingen tegen piraten. Deze bevindt zich in de baai en kan worden bezocht tijdens een boottocht. Het stadscentrum zelf kan gemakkelijk te voet worden verkend in één tot twee dagen. De hoofdgebouwen bevinden zich rond het Jose Marti Park en Punta Gorda. Tevens mag een bezoek aan het Teatro Tomas Terry niet ontbreken! Het theater bevindt zich in een uitstekende staat en je moet van de gelegenheid gebruik maken om het van de binnenkant te bezoeken. Met een beetje geluk en voor klein bedrag, zie je hier het ensemble van het Cubaanse nationale ballet. Het Palacio de Valle fascineert door zijn verschillende stijlen: niet alleen de Moorse en Gotische, maar ook de Indiaase en Venetiaanse architectuur zijn hier vermengd met barokstijl.

Cienfuegos is misschien wat rustiger, maar ook hier speelt de muziek 's avonds. Net als in Havana is het nachtleven aan de waterkant (Malecon) rijk. Er zijn ook enkele disco's en clubs in de buurt.Botanische tuin Cienfuegos

15 kilometer ten oosten van het stadscentrum ligt de botanische tuin van Cienfuegos. Er zijn 2400 soorten planten, 285 palmsoorten en de leverworstboom, waarvan het worstachtige fruit doet denken aan de zelfgemaakte specialiteit. De grootste botanische tuin in Cuba was ooit een onderzoekscentrum voor de teelt van suiker en tropische planten.

Waterval El Nicho

Het park wordt voornamelijk bezocht door de lokale bevolking en biedt een perfecte waterval, kleinere wandelpaden en een restaurant dat door de staat wordt gerund. De waterval heeft een aantal natuurlijke poelen gevormd waar je kunt zwemmen. De reis met een normale auto is niet mogelijk, maar je kunt een complete tour boeken vanuit Cienfuegos.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

 

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen