Havana

'De rijkdom van samenlevingen waarin kapitalistische productiewijzen de boventoon voeren, verschijnt als een immense verzameling goederen', schreef Karl Marx in de eerste zin van Capital in 1867. Je komt niet naar Havana om te winkelen. Er is geen H&M, C&A, MC Donalds of gratis WiFi. Maar een stadscentrum dat duidelijk onderscheidt van de metropolen New York, Rio en Tokio. Spitsuur, parkeerproblemen, gestreste koopjesjagers, knipperende reclameborden en winkelcentra, dat allemaal kun je er niet vinden, maar zoveel anders....

De stad

Omdat de straten van de oude stad veel te klein zijn voor auto's, kun je het beste te voet richting La Habana Vieja . Het winkelaanbod is beperkt, maar cultuur is er overal te vinden. Een grote variatie aan van musea, parken, pleinen, theaters en forten vind je hier. Eén ding is zeker: een dag is veel te weinig. Om deze stad beter te leren kennen, verwacht je minimaal 3-4 dagen om een overzicht te krijgen. Het normale leven op straat is net een film en ondanks de drukte: Havana vertraagt op een geweldige manier, dus je kunt geen vergelijking maken met een willekeurige andere metropool.

Overigens geldt dit ook voor 's avonds en 's nachts. Havana is één van de veiligste steden van het continent. Zelfs als vrouw kun je gerust in je eentje een rondreis maken.

Accommodatie

De accommodaties zijn zeer divers: er zijn in elke categorie accommodaties in Havana te vinde. Bijvoorbeeld koloniale hotels, zakenhotels of privé-accommodaties (de zogenaamde Casas Particulares). Divers zijn inmiddels ook de privérestaurants ("paladares") met internationale en Cubaanse gerechten.

 

Tips

Hoe en waar begin je een avond in Havana? De beste manier om te beginnen met de zonsondergang en een koud drankje aan de 8 kilomter lange waterkant "Malecon" vervolgt door een concert, disco of theater. De scène verandert voortdurend. Leuke suggesties zijn te vinden op de website lahabana.com.

Als je even weg wilt uit de stad, vind je op slechts 15 kilomter afstand het stadsstrand "Playa del Este". In het midden van de zomer kijken de Cubanen uit naar een verfrissing. In de winter ben je helemaal alleen, met 27 graden lucht- en watertemperatuur in januari is het voor de Cubaan te koud!

Er is dus veel te zien en vooral veel te doen in en rondom 'La Habana'. Laat je betoveren door een stad die de geschiedenis van het Caribisch gebied eeuwenlang heeft geschreven en nog steeds doet.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen