Bayamo

Bayamo, gelegen in het oosten van Cuba, is een rustige provinciale hoofdstad aan de rivier de Bayamo. Als belangrijke uitvalsbasis van twee oorlogen voor onafhankelijkheid en vele opstanden, is Bayamo een stad vol geschiedenis.
   

Geschiedenis

De eerste grote opstand tegen de Spaanse koloniale heersers werd geïnitieerd door de vrijmetselaar Carlos Manuel de Céspedes. Hij eiste gelijkheid en onafhankelijkheid, bevrijdde de slaven van zijn "landgoed" en nam de stad in. Deze dag, 10 oktober 1868, staat vandaag de dag bekend als de nationale feestdag onder de naam "Grito de Yara". Als overwinningslied zongen ze 'La Bayamesa'", dit werd het volkslied van Cuba. Tegenwoordig zijn de laatste twee vijandige Spaanse verzen echter weggelaten. Een korte tijd later probeerde het Spaanse koloniale leger de stad te heroveren. De inwoners kwamen echter voor hen op en verbrandden de stad om deze niet te verliezen aan de Spanjaarden. Sindsdien wordt Bayamo ook "La Heróica" genoemd - de heldhaftige - die zelfs op het stadschild werd geschreven.

Slechts een tiental gebouwen overleefde het grote vuur. Tegenwoordig is het echter een indrukwekkende stad geworden die niet zo vervallen is als andere provinciale hoofdsteden.

 

Attracties

Hoofdplein van de stad is het Parque Céspedes. In het midden van het park vind je een monument van Céspedes. Een ander monument is gewijd aan de dichter Perucho Figueredo, de auteur van het volkslied. Vooral op zaterdagavond is het park een bezoek waard, want er is elke week een straatfeest.

Het volkslied was ook gewijd aan een plein, de Plaza del Himno. Hier werd in 1868 het volkslied voor de eerste keer gezongen. Het plein staat vol met oude koloniale huizen en de Iglesia Mayor de San Salvador. Boven het altaar staat een muurschildering waarin de zegeningen van de onafhankelijkheidsvechters worden afgebeeld.

 

Eén van de weinige overgebleven gebouwen na de brand is het Casa Natal de Carlos Manuel de Céspedes, de geboorteplaats van Céspedes, wat tegenwoordig bezocht kan worden. Hier kun je het verhaal van koloniaal meubilair, fijn porselein en persoonlijke bezittingen van Céspedes en zijn vrouw vinden.

Een andere attractie is het enige wassenbeeldenmuseum in Cuba. Hoewel het 'Museo de Cera' een stuk kleiner is dan het Madame Tussauds dat bij ons bekend is, kun je hier nog steeds indrukwekkende mensen zien. Je vindt hier persoonlijkheden zoals Ernest Hemingway of Benny Moré.
 

Jardín Botánico Cupaynicu

Als je de drukte van de stad heb gehad en groen wilt zien dan is de Jardín Botánico Cupaynicu 16 km ten zuiden van de stad interessant om te bezoeken. Op 104 hectare kun je meer dan 2300 soorten planten in een botanische tuin ontdekken. Cactussen, palmen, orchideeën en enkele bedreigde soorten kun je hier vinden. Het herbergt ook de grootste verzameling geneeskrachtige planten in Cuba.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Groepsreis:
Het Beste van Cuba Actieve reis:
Wandelvakantie Pico Turquino Autorondreis:
Oost-Cuba

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen