Sierra Maestra

Historisch en schilderachtig, één van de meest interessante en tegelijkertijd meest geïsoleerde gebieden van Cuba. Na afloop van de twee jaar durende ballingschap in Mexico koos Fidel Castro het ruige en afgelegen landschap van de Sierra Maestra als een toevluchtsoord. De hoogste berg in Cuba is er eveneens te vinden; de Pico Turquino met een hoogte van 1970 meter.

Na de genoemde ballingschap in Mexico was Castro van plan om de strijd tegen Batista in de Sierra Maestra te hervatten. Zijn eerder in de VS gekochte 19 meter lange jacht Granma werd geladen met 80 strijders. Op de overtocht naar Cuba moest bijna alle uitrusting overboord worden gegooid omdat het jacht dreigde te zinken. De meeste van zijn kameraden waren zeeziek. Het schip had te weinig brandstof en problemen met de motor. Bovendien gingen de stuurman en alle navigatie-instrumenten overboord en kon de aankomst niet plaatsvinden op de beoogde locatie. Eindelijk aangekomen op het vaste land van Cuba werden de revolutionairen door het Cubaanse leger verwacht. De meeste rebellen stierven of werden gearresteerd tijdens de vlucht. Slechts twaalf van de mensen van de Granma, inclusief Castro, zijn broer Raul en Che Guevara, wisten te ontsnappen naar de bergen van de Sierra Maestra. Daar bouwde zij een rebellenkamp op. Het kamp is goed bewaard gebeleven en kan bezocht worden, je kunt er onder andere het veldhospitaal, radio centrum, keuken en bijgebouw van "Comandante en Jefe" nog terug vinden.

Circa twee uur rijden van het kamp is ook het startpunt voor het beklimmen van de Pico Turquino die je naar het meest schilderachtige gedeelte brengt. Hoewel 1970 meter geen hoge alpiene wandeling is, vereist het parcours een goede fysieke conditie. De beklimming is niet in één stijgende lijn maar loopt via Pico Joaquin en Pico Cuba. Technisch gezien is de weg gemakkelijk bereikbaar en in zeer goede staat.

De afdaling van de top van Turquino naar Las Cuevas is vrij steil, je daalt meer dan 1000 meter op één dag.

 

 


De accommodaties op de berg zijn erg basic en slecht onderhouden. Slaapmat en slaapzak moeten zelf worden meegenomen.

Let op: het is heel moeilijk om deze wandeling alleen te organiseren. Het startpunt in Santo Domingo is alleen met de auto te bereiken. Vanaf het eindpunt nabij de Caribische Zee in Las Cuevas is er geen openbaar vervoer. Je kunt ook beginnen in Santo Domingo en dezelfde weg teruggaan, maar dit is behoorlijk monotoon. In het Nationale Park in Santo Domingo is er een eenvoudige maar goede accommodatie, van daaruit kun je ook gidsen boeken.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Groepsreis:
Het Beste van Cuba
Cuba XXL Wandelvakantie:
Pico Turquino

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen