Camagüey

Letterlijk vertaald betekent "Una Camagüeyana" "een vrouw uit Camagüey". In het algemeen betekent het echter dat een vrouw er verdomd goed uitziet, ongeacht waar ze vandaan komt. In feite zijn er een verrassend aantal mooie vrouwen in de stad, maar natuurlijk ook in andere delen van Cuba. Verder opvallend: hier is wordt relatief zuiver Spaans gesproken. Dit zijn twee feiten die niet worden genoemd in een reisgids. Bijzonder van deze plaats zijn de zogenaamde 'Tinajones'. Dit zijn de bolvormige kleikannen waarin het drinkwater werd opgeslagen. Het zijn unieke getuigenissen van vroegere tijden en een populair tafereel voor een foto tijdens rondleidingen.

Attracties

Bijna alle attracties van Camagüey bevinden zich in het oude centrum. Een echte uitdaging is de navigatie, zelfs de piraten hebben hun weg hier verloren. Sinds enkele jaren zijn er plattegronden voor toeristen een ware primeur in Cuba. Eén ding is duidelijk: Camagüey is misschien niet het meest beroemde hoogtepunt van het eiland, maar het heeft zijn eigen charme. Waar anders kun je steden vinden waar je kunt spreken van een echte geheime tip? Vooral gezien het feit dat Camagüey slechts door relatief weinig toeristen wordt bezocht. Mede verantwoordelijk voor dit is de locatie: Camagüey is de poort naar het oosten.

Beroemdheden

Aan het nogal competatieve karakter van de regio past ook dat er vermoedelijk meer vee dan mensen zou zijn. Maar niet alleen de koe, ook de cultuur komt hier niet te kort: zo zag in deze stad Ignacio Agramonte het daglicht. De rebellen-generaal slaagde erin om een nationale bekendheid te worden in zijn vaderland, omdat hij werd gekenmerkt om de moed in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spanjaarden. Geen wonder dat zijn geboorteplaats nu een openbaar museum is dat een bezoek waard is. Zelfs de exclusieve meubels zijn de moeite van het bekijken waard.

Een nog bekendere man van Cuba werd ook geboren in Camagüey: Nicolas Guillen. Hij was op zijn beurt geen wapenknecht, maar vocht veeleer met woorden. Hij deed dat met enig succes: hij is de Cubaanse nationale dichter en weet dat zijn werk behoort tot de absolute burgerplicht van oud en jong. Opvallend aan Camagüey is het aantal kerken; de Iglesia de La Merced is zelfs een van de mooiste van het Caribische gebied. Over aardig gesproken: een aantrekkelijke manier om de nacht door te brengen voor de reiziger is in het "Gran Hotel".

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen

In de omgeving:
Stranden

Centraal-Cuba:
Cienfuegos
Trinidad