Santiago de Cuba

Dit is Santiago de Cuba; de stad van de muziek met een kleurrijke culturele diversiteit, de hoofdstad van de 'Oriente' en het meest Caribisch van alle Cubaanse steden. De betoverende metropool is zelfs meer dan dat, namelijk het hart van het carnaval en de wieg van de Cubaanse "Zoon". Laat je verrassen want deze stad heeft meer in zijn macht; vooral 's nachts ontwaakt het hier. En midden in de zomer, tijdens het al genoemde carnaval, barst de stad uit zijn voegen.

Gedurende de dag bezoek je de belangrijkste attracties tijdens een wandeling door de stad: Parque Cespedes, Calle Heredia, Plaza Dolores en Stairway Padro Pico. Een bezoek aan de kazerne Moncada is een kwestie van smaak, de geschiedenis van de stad is echter respectabel in termen van de revolutie. In 1953 kwam een jonge advocaat genaamd Fidel Castro met het idee om de bovengenoemde kazerne (bastion van het gehate Batista-regime) aan te vallen met 125 gelijkgestemde mensen.

Tijdens de aanval stierven veel revolutionairen en Fidel Castro belandde in de gevangenis. In de rechtszaal verdedigde hij zichzelf in een speech van vijf uur, die eindigde met de woorden "veroordeel mij als je wilt, het verhaal zal me ontslaan". Het vonnis: 15 jaar gevangenisstraf. Na twee jaar was er geheugenverlies en Fidel ging met ballingschap naar Mexico. Daar plande hij de revolutie en keerde in 1956 terug naar Cuba om een tweede poging nabij Santiago te ondernemen voor de omverwerping van de onbeminde dictator. Dat is waarom Santiago het etiquette draagt: City of Revolution.

Naast het historische aspect biedt Santiago de Cuba nog andere voordelen: Hotel Melia Santiago is het beste hostel ten oosten van Trinidad. Er zijn veel nieuwe en goede paladares (privérestaurants). In de omgeving van Santiago zijn ook de moeite waard bestemmingen zoals, bijvoorbeeld de "Gran Piedra" (grote steen) - een van de krachtigste monolieten ter wereld.

Een ding op zich zijn echter vervoersverbindingen. Misschien met de trein? Welnu, spoorwegen bestaan al meer dan 100 jaar in Cuba, langer dan op het Spaanse vasteland. Volgens de dienstregeling duurt de expresverbinding slechts 12,5 uur voor de 850 km naar Havana. Helaas zijn de treinen en sporen in een zeer slechte staat of zoals een reiziger meldt: 80% van de treinen zijn te laat - en de resterende 20% is geannuleerd.

 

Nog steeds het vliegtuig: tussen Havana en Santiago (de twee grootste steden van het land) zijn er slechts vier of vijf vluchten in kleinere vliegtuigjes per dag. Daarom is het bijna onmogelijk om een vlucht op korte termijn te boeken. Onze tip: boek de vlucht op tijd via een gerenommeerde Cuba-specialist zoals PLUS Travel Adventures en je reis naar deze echte parel staat niet in de weg.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen door Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Groepsreizen:
Het Beste van Cuba
Cuba XXL Autorondreizen:
Oost-Cuba
Cuba XXL

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen