Baracoa

Geschiedenis

Toen Columbus in oktober 1492 in Cuba landde, schreef hij in zijn logboek: "Het meest glorieuze land dat mensen ooit hebben gezien." Of deze verklaring Baracoa betrof of het 200 km westelijke Bariay is nog steeds onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat het "Columbus Cross" uitgegeven in de kerk van Baracoa niet uit Spanje komt omdat het uit Cubaans hardhout is gesneden. Maar zelfs zonder deze historische details is Baracoa in veel opzichten een interessante stad. Baracoa werd gesticht in 1511 en is de oudste Spaanse nederzetting in Cuba, waardoor het de eerste Cubaanse hoofdstad van het eiland is. Maar vier jaar later verloor Baracoa de hoofdstedelijke titel aan Santiago de Cuba. Vanwege de afgelegen locatie raakte de stad snel in de vergetelheid en brak er een lange fase van isolatie aan. Afgezien van piraten die de stad regelmatig overvielen, had Baracoa weinig bezoekers. Ter bescherming bouwden de Spanjaarden de 'Fortaleza la Matachíne', de 'Castillo de Seboruco' en de 'Fuerte de la Punta'.

In de 19e eeuw brachten Franse kolonisten uit Haïti cacao en koffie naar de stad. Bovendien brachten ze een beetje meer verfijning in de Cubaanse keuken. In tegenstelling tot veel andere regio's van Cuba verrast Baracoa met creatieve, gevarieerde en uiterst smakelijke delicatessen zoals vis in kokossaus met knoflook.

La Farola

Als je geen ontdekkingsreiziger was, kwam je pas in 1964 naar de stad, alleen over zee, omdat er tot die tijd geen mogelijkheid was om over land erheen te gaan.

Als één van de weinige wegenbouwprojecten na de revolutie, werd de weg "La Farola" gebouwd. Deze verbindt Baracoa met Santiago de Cuba. De rit door het woestijnachtige cactuslandschap en over tussen de tropisch groene bergen van Baracoa is spectaculair. Onderweg is er ook een uitkijkpunt met uitzicht op de beruchte US basis Guantanamo Bay. Vanwege de lange reis vinden slechts een handje vol toeristen hun weg naar deze afgelegen Cubaanse provinciale hoofdstad met als gevolg dat de regio zijn eigen charme heeft ontwikkeld.

 

Attracties

Een visuele traktatie is de historische oude stad. Het maakt indruk met een mix van classicistische gebouwen waarvan de Franse invloed overal te zien is. Dit onderscheidt Baracoa van vele steden in koloniale stijl in Cuba.

Hoogtepunten zijn de beklimming van de lokale berg "El Yunque", verschillende wandelingen door de jungle en een boottocht in het nationale park. Er zijn uitstekende zwemfaciliteiten op 20 km afstand bij 'Playa Maguana'.

 

Het nabijgelegen nationale park "Alejandro de Humboldt", genoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt is zeker een bezoek waard. Het is één van de mooiste in zijn soort in heel Cuba en Baracoa is het ideale startpunt voor wandelingen of excursies.

Het zal avontuurlijk zijn als je besluit door te gaan van Baracoa naar Moa via het Humboldt National Park. Over het algemeen bevindt de kustweg zich in een staat die in dit land als 'uitdagend' zou worden beschreven. Tijdens het orkaanseizoen is de hobbelige weg vaak gesloten.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Groepsreis:
Cuba XXL Autorondreis:
Cuba XXL

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen