Humboldt National Park

Het Nationaal Park 'Alejandro de Humboldt' is vernoemd naar de Duitse Alexander von Humboldt, die het eiland in het begin van de 19e eeuw bezocht. Naast zijn werk als bioloog bekritiseerde Humboldt in zijn politieke essay, de slavernij en het racisme in het voormalige Cuba; "Door de eenheid van het menselijk ras te bevestigen, verzetten we ons ook tegen elke onaangename veronderstelling van hogere en lagere menselijke rassen." Met zijn inspanningen wordt Humboldt, in tegenstelling tot de Spaanse veroveraars, vereerd in Cuba als een nationale held.

Routebeschrijving en accommodatie

Het park ligt aan de oostkant van het eiland tussen de plaatsen Baracoa en Moa. In het Nationaal Park zelf is alleen het kleine hotel "Villa Maguana", anders wordt Baracoa aanbevolen als uitvalsbasis voor het verkennen van het hele gebied. Er zijn hotels in Moa, maar een verblijf daar is niet aan te bevelen, tenzij je een milieuactivist of een mijntechnicus bent. Vanwege de nikkelmijnbouw lijkt de stad op een maanlandschap. Via de zeer hobbelige kustweg vanuit Baracoa kom je in het Nationaal Park. Een avontuurlijke route waarbij je aan het einde beloond wordt: met aan de ene kant de zee met zijn weelderige groene mangrovebossen en aan de andere kant bepalen de jungle, bergen en schilderachtige dorpjes het uitzicht.

Het nationale park

Het park zelf maakt indruk met indrukwekkende feiten; de biodiversiteit is bijvoorbeeld een van 's werelds grootste verscheidenheid met naar schatting 1800-2000 soorten levensvormen. Zelfs de Galápagos eilanden kunnen daar niet tegenop. Maar het gaat nog verder: ongeveer 70 tot 80% van de soorten in het park zijn inheems en komen nergens anders op aarde voor.

Geen wonder dus dat het Nationaal Park het belangrijkste biologische toevluchtsoord in het Caribisch gebied is en is ingedeeld in categorie II van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) ‘s werelds grootste en oudste unie voor natuurbescherming. Deze classificatie betreft een gebied waarin niet alleen de bescherming van de biodiversiteit en het ecosysteem op de voorgrond staan, maar waar ook de ervaring en belevenis van de natuur centraal staan.

Het Nationaal Park biedt ook veel mogelijkheden om te wandelen. Speciaal aanbevolen voor de actieve voetganger is de route "El balcon de iberia". Het betreft een 5 km lange en vrij gemakkelijke route die onder andere de mogelijkheid voor een verfrissende duik bij een waterval bevat. Iets zwaarder is de klim naar de Tafelberg "El Yunque". Voor deze klim is een goede conditie vereist, een bergzaam gebied wat vooral in de regen problematisch kan zijn. Daarom: goede wandelschoenen zijn een absolute must!

Maar maak je geen zorgen: zelfs voor bezoekers zonder grote sportieve ambities zijn er veel mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een begeleide boottocht? Op de "Bahia de taco", een zoetwatermeer met een hoog zoutgehalte, vind je de laatste zeekoeien uit heel Cuba. De zeer zeldzame zeekoeien worden met uitsterven bedreigd, maar met een beetje geluk zie je een exemplaar.

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Rondreizen waarbij dit hoogtepunt wordt bezocht

Groepsreizen:
Cuba XXL Autorondreizen:
Cuba XXL 

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen

In de omgeving:
Santiago de Cuba
Baracoa

Centraal-Cuba:
Camagüey

Trinidad