National Park Topes de Collantes

20 km ten noordwesten van Trinidad ligt het Nationaal Park 'Topes de Collantes'. De stad heeft dus naast het zeer mooie stadsstrand nog een andere attractie. Het Nationaal Park ligt in de Sierra Escambray en is de op één na hoogste bergketen van Cuba. Er zijn talloze wandelpaden, waarvan de meeste ook geschikt zijn voor minder ambitieuze wandelaars. Voor bijna alle wandelingen is een gids verplicht. Bijzonder populair is de zogenaamde 'Guanayara Trail'. Voor de reis is een 4 x 4 voertuig vereist, dus je boekt de tour het beste als een pakket met vervoer, gids, lunch en lokale gids vanuit Trinidad. De tour begint in een voormalige koffieplantage en leidt vervolgens naar de waterval 'El Rocio'. Daar kun je een heerlijke duik nemen, daarna gaan je over de rivier 'Rio Melodioso' naar de hacienda 'La Gallega'. Hier wordt de lunch geserveerd. Pas op voor de vele papegaaien en kolibries, het gebied is een paradijs voor ornithologen. In dit gebied is het veel koeler dan in Trinidad, neem naast je badkleding dus ook een jas mee. Afhankelijk van de wandeling, worden wandelschoenen of schoenen met goed profiel aanbevolen. De Cubanen zal je niet zo snel tijdens een wandeling tegenkomen. Zij geven de voorkeur om met een biertje bij één van de talrijke natuurlijke zwembaden te verblijven en te genieten van de verkoeling. Wandelen is een dagelijkse routine in Cuba vanwege een gebrek aan transport en maakt daarom geen deel uit van de Cubaanse vrijetijdscultuur.

Een ander zeer mooi wandelpad is de 'Salto Caburni'. Het is meer veeleisend dan de Guanayara Trailen en vooral ervaren wandelaars zullen de uitdaging leuk vinden. Als je bergafwaarts gaat, vind je vanilleplanten, cederbomen, orchideeën en teakbomen. Daarnaast zie je ook bijna 700 verschillende soorten varens, voordat je een natuurlijk zwembad bereikt dat wordt gevoed door een 62 meter hoge waterval. Het inspannende deel van de route is dan alleen op de terugweg, want het pad slingert steil omhoog.


De meeste toeristen bezoeken 'Topes de Collantes' (1000 meter boven zeeniveau) als een dagtrip vanuit Trinidad. Maar er zijn ook accommodaties in het gelijknamige bergresort. In het hotel Los Helechos kun je genieten van de rustige locatie in het midden van het nationale park. Het is ook het enige hotel in Cuba met een binnenzwembad.

De weg van Trinidad naar het Nationaal Park is een uitdaging. De bochten zijn erg sma en de rit is erg steil. Keer op keer zijn er uitzichten over de Caribische Zee. Hoewel de weg op de kaart wordt aangegeven als een normale snelweg laat de toestand van de weg te wensen over; de weg is erg hobbelig en je kunt maar heel langzaam rijden. Maar de route is buitengewoon mooi, het biedt uitzicht op het stuwmeer Hanabanilla en het groene regenwoud. Onderweg zul je waarschijnlijk geen andere voertuigen tegenkomen. Let op! Deze route mag absoluut niet 's nachts gereden worden!

Meer informatie over het land, zijn mensen en reizen in Cuba vind je hier.

Hoogtepunten in de omgeving die je niet mag missen